pátek 22. července 2016

Neštětická hora

Najdete ji na seznamu rozhleden, ale jde spíš o památník selského povstání z roku 1627, které nemělo dobrý konec. Na rozdíl od jiných rozhleden není Neštětická hora tak známá a frekventovaná. Je to nejspíš i proto, že je z jedné její strany výhled znemožněn vzrostlými stromy. Přesto určitě stojí za návštěvu. Nevím, jak to máte Vy, ale mě staré budovy fascinují a vždy na mě dýchnou zvláštní atmosférou, proto je doslova vyhledávám a dokážu je hodiny a hodiny fotit nebo u nich jen sedět.


Neštětickou horu najdete u silnice z Neveklova do Benešova a  jedná se o nejvyšší kopec na Benešovsku. Dostanete se tam autobusem do zastávky Neštětice nebo autem. Přímo naproti zastávce je dostatečně velká odstavná plocha k zaparkování několika aut.




Na její vrchol vedou dvě cesty jedna náročnější do strmého kopce druhá pro méně zdatné. Ani jedna z nich není delší než kilometr a půl.  Jako jedna z mála je rozhledna zděná. Možná Vás na první pohled vyděsí její zchátralý vzhled, ale nemusíte se bát. Stavitel Mařík svou práci neodflákl a tak můžete s klidem vystoupat po točitém schodišti a vychutnat si trochu omezený výhled na krajinu ale naprosto nádherný klid a šumění lesa.  Jediné kde si dejte větší pozor, je ochoz. Původní snad dřevěné zábradlí po letech ztrouchnivělo a nahradilo ho obyčejné pletivo.  Asi jen málokdo by při pohledu na rozhlednu nebo památník chcete li, hádal, že při jeho otevření bylo přítomno 20 000 lidí.



 Už nějakou dobu se mluví o rekonstrukci a dřevěné nástavbě pro lepší rozhled, ale kdo ví, jak to nakonec dopadne. Jedno je ale jasné, rekonstrukci by si opravdu zasloužila. Jedna z návštěvnic dokonce v krabičce s návštěvní knihou založila sbírku na její opravu, ale myslím,že peníze, které tam zanechala nějaký nenechavec odnese pro své vlastní účely. 




Závěrem chci snad jen říct, že poslední dobou miluju černobílé fotografie a tak jsem se rozhodla tentokrát udělat ve stejné duchu i video. Tak mi napište zda to považujete za dobrý krok nebo radši oceníte barevné fotografie i video. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..