pátek 20. listopadu 2020

Vlog | domácí krokety, bábovka a depka + recepty



Recepty zmiňované ve vlogu:

Kuřecí maso s houbami

500g kuřecích prsou

2 lžíce hladké mouky

Sůl a čerstvě mletý pepř

2 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje

8-10 drobných žampionů, rozpůlených

1 stroužek česneku, prolisovaný

250 ml suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru

3 snítky čerstvého tymiánu

200 ml smetany ke šlehání

75g strouhaného sýra, např. Asiago

Kuřecí prsa naklepejte paličkou na masi a nakrájejte na sousta. Mouku osolte a opepřete a obalte v ní kousky kuřete. V hlubší pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a lžíci oleje a osmahněte maso dozlatova ze všech stran. Dejte zatím stranou.

Do pánve přilijte druhou lžíci oleje a opékejte na něm žampiony. Až začnou hnědnout, přidejte česnek, necelou minutu míchejte a zalijte bílým vínem nebo kuřecím vývarem. Vařečkou odškrabujte připečené kousky ze dna pánve – dodají omáčce lahodnou chuť. Ze snítek tymiánu odtrhněte lístky a vsypte je do pánve, přidejte opečené kousky kuřete, stáhněte plamen a pod pokličkou asi 15 minut poduste.

Maso i žampiony vyndejte děrovanou naběračkou a z pánve a připravte v ní omáčku. Do pánve vlijte smetanu, prohřejte ji, přisypte sýr a nechte ho rozpustit. Vařte tak dlouho, až bude mít omáčka konzistenci, jakou máte rádi. Vmíchejte kuře s houbami, ozdobte tymiánem a podávejte – třeba s bramborovými kroketami.

 

Domácí bramborové krokety

750g brambor, varný typ C

Sůl

1 lžíce másla

2 lžíce strouhaného parmazánu nebo sýra Grana Padano

3 žloutky

Hrst petrželky, nasekané

1-2 hrsti dětské krupičky nebo hrubé mouky

 

Na obalování a smažení

4 vejce

Sůl

200g strouhanky

Olej na smažení

Brambory oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do osolené vody. Vařte 20 minut doměkka, pak je slijte a rozšťouchejte je s máslem na hustou kaši. Nechte ji chvilku vychladnout a vmíchejte do ní sýr, žloutky a petrželku. Pokud je kaše řídká, přidejte do ní hrstku nebo dvě krupičky či hrubé mouky.

Vejce rozšlehejte v misce s kapkou vody a trochou soli. Do druhé misky si nasypte strouhanku. Z kaše tvarujte malé kuličky, namáčejte je ve vajíčku a potom obalujte ve strouhance. Proces zopakujte s každou kuličkou dvakrát, aby byla vrstva silná a bramborová směs při smažení nevytékala. Kuličky smažte v hluboké vrstvě oleje 3-4 minuty dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..