Recepty zmiňované ve vlogu:
Kuřecí maso s houbami
500g kuřecích prsou
2 lžíce hladké mouky
Sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
8-10 drobných žampionů, rozpůlených
1 stroužek česneku, prolisovaný
250 ml suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
3 snítky čerstvého tymiánu
200 ml smetany ke šlehání
75g strouhaného sýra, např. Asiago
Kuřecí prsa naklepejte paličkou na masi a nakrájejte na sousta. Mouku osolte a opepřete a obalte v ní kousky kuřete. V hlubší pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a lžíci oleje a osmahněte maso dozlatova ze všech stran. Dejte zatím stranou.
Do pánve přilijte druhou lžíci oleje a opékejte na něm žampiony. Až začnou hnědnout, přidejte česnek, necelou minutu míchejte a zalijte bílým vínem nebo kuřecím vývarem. Vařečkou odškrabujte připečené kousky ze dna pánve – dodají omáčce lahodnou chuť. Ze snítek tymiánu odtrhněte lístky a vsypte je do pánve, přidejte opečené kousky kuřete, stáhněte plamen a pod pokličkou asi 15 minut poduste.
Maso i žampiony vyndejte děrovanou naběračkou a z pánve a připravte v ní omáčku. Do pánve vlijte smetanu, prohřejte ji, přisypte sýr a nechte ho rozpustit. Vařte tak dlouho, až bude mít omáčka konzistenci, jakou máte rádi. Vmíchejte kuře s houbami, ozdobte tymiánem a podávejte – třeba s bramborovými kroketami.
Domácí bramborové krokety
750g brambor, varný typ C
Sůl
1 lžíce másla
2 lžíce strouhaného parmazánu nebo sýra Grana Padano
3 žloutky
Hrst petrželky, nasekané
1-2 hrsti dětské krupičky nebo hrubé mouky
Na obalování a smažení
4 vejce
Sůl
200g strouhanky
Olej na smažení
Brambory oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do osolené vody. Vařte 20 minut doměkka, pak je slijte a rozšťouchejte je s máslem na hustou kaši. Nechte ji chvilku vychladnout a vmíchejte do ní sýr, žloutky a petrželku. Pokud je kaše řídká, přidejte do ní hrstku nebo dvě krupičky či hrubé mouky.
Vejce rozšlehejte v misce s kapkou vody a trochou soli. Do druhé misky si nasypte strouhanku. Z kaše tvarujte malé kuličky, namáčejte je ve vajíčku a potom obalujte ve strouhance. Proces zopakujte s každou kuličkou dvakrát, aby byla vrstva silná a bramborová směs při smažení nevytékala. Kuličky smažte v hluboké vrstvě oleje 3-4 minuty dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý Váš komentář..