pátek 11. prosince 2020

Druhý Vánoční vlog | Nepovedené pečení, vracím se do práce? Jde Adélka do školky? + recepty na perníčky

 

RECEPT NA PERNÍK

 400g hladké mouky

250g cukru

200ml oleje

500ml mléka

2 celá vajíčka

1 prášek do pečiva

1 prášek do perníku

2 lžíce kakaa

půl lžičky skořice

 vše smícháme a vlijeme na plech. Pečeme zhruba 20 minut na 170°C. pokud zvolíte toto množství pro dortovou formu doba pečení se zvyšuje na cca 55 minut. Zda je perník hotový můžete zkusit špejlí. Pečte tak dlouho dokud špejle nezůstane čistá.

 

PERNÍČKY S MEDEM HNED MĚKKÉ

 120g medu

160g cukru

60g tuku

400g hladké mouky

2 vejce

1 kávová lžička perníkového koření

2 – 3 lžíce vlažného mléka

Na špičku nože citronové kůry


Těsto lze hned vyválet, vykrájet, potřít vajíčkem a pečeme na 160°C cca 8 – 10 minut.

Na zdobení: 1 bílek, 150g moučky. Lžička škrobu, pár kapek citronové šťávy

 

PERNÍČKY IHNED MĚKKÉ (TĚSTO SE NECHÁVÁ 24H ULEŽET)

400 g hladké mouky

140 g cukru moučka

50 g másla

2 vejce

2 lžíce dobrého tekutého medu

1 lžička jedlé sody

1 lžička perníkového koření

1 žloutek na potření po upečení

bílková poleva na ozdobení

 

Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. 

Na zdobení jsem použila pouze bílek smíchaný se 150g moučky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..