neděle 13. února 2022

Knihovnička: Megan Miranda - Zmizelé z Cooley Ridge

 Anotace: Je to deset let, co Nicollete Farellová odešla z rodného Colley Ridge, malého městečka v Severní Karolíně, kde se každý zná s každým. A taky deset let od chvíle, kdy beze stopy zmizela její nejlepší kamarádka Corinne. Tělo se nikdy nenašlo, a byť byli všichni podezřelí a nikdo neříkal úplnou pravdu, žádný viník nebyl vypátrán. Nyní se vrací domů vyřešit rodinné záležitosti. Brzy po jejím příjezdu však záhadně zmizí i Anneleise, Nicolletina sousedka, která tehdy jí a několika jejím kamarádům poskytla alibi na tu noc, kdy se ztratila Corinne… Nic začne zjišťovat, co se s Corinne stalo, aby v netradičně vyprávěném příběhu postupně odkryla pravdu nejen o svých přátelích a rodině, ale i tom, co se tu noc tehdy skutečně stalo.


Anotace slibovala mnohé. Záhadná zmizení a rozkrývání pravdy já miluju, ale tady to bylo celý divný. Trošku jako Prolhaný krásky🤷🏻 (nelogické chování hlavních postav a naprosto neschopná policie)

Největší problém byl nezáživný úvod aneb kapitola Návrat domů. Přelouskáte ho, protože se těšíte jak se to rozjede. Po příjezdu do Cooley Ridge jsou dny číslovány. Jenže! Začínáte dnem 15. který je v půlce useknut a následuje den předchozí 14. následovaný dalším předchozím dnem 13. atd. Kniha je tedy psaná pozpátku a je to dost matoucí. Neustále nad tím musíte přemýšlet a máte chuť nalistovat poslední strany a číst odzadu dopředu. Navíc během jednotlivých kapitol skáčete ze současnosti do minulosti a to ještě po částech, takže jedna vzpomínka je roztahaná na více místech.

Budu upřímná. Kdybych si přečetla jen úvod, obě části 15. dne a den 1. až 3., které jsou až u konce knihy, bohatě by to stačilo. Kniha má cca 380 stran a zajímavých je jich sotva 150. Zbytek je pouze prázdné plácání o ničem s občasným návratem do minulosti, které není ve finále nijak zvlášť důležité.  Samotné rozuzlení toho co se Corinne stalo je takové nijaké, stejně jako v případě Anneleise.

Námět jako takový špatný není, ale celkově by to chtělo proškrtat nudné pasáže a přidat víc vysvětlení. Někde jsem četla, že autorka je stylem přirovnávána k Gillian Flynn. Za mě teda rozhodně ne i když snaha tam asi byla. 

Hodnocení na databázi: 72%
Počet stran: 384
Kniha v pořadí: 11/2022


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..