pátek 15. dubna 2022

Knihovnička: Michal Sýkora - Nejhorší obavy

Anotace: Po čtyřech románech se oblíbená vyšetřovatelka Marie Výrová vrací v souboru obsahujícím tři rozsáhlejší povídky. Po odchodu od policie Marie přijala nabídku přednášet na olomoucké univerzitě praktickou kriminologii. Avšak ani poklidná akademická dráha ji neuchrání před kontaktem se zločinem; znovu tak musí spojit síly s bývalými kolegy při vyšetřováních, která se jí osobně dotýkají.

V povídce „Před potopou“ se Marie na popud své studentky Lucie vrátí k devatenáct let staré dopravní nehodě, která možná nehodou nebyla. Zájem o dávno uzavřený případ spustí sled dramatických událostí, při nichž jde jí i Lucii o život. V příběhu „Životní dílo akademika Plíška“ se musí vyrovnat se smrtí přítele zavražděného za okolností, jež silně připomínají klasickou „záhadu zamčeného pokoje“. A titulní povídka „Nejhorší obavy“ zastihne Marii v Jeseníkách, kde si původně plánovala koupit chatu. Namísto toho se zapojí do případu, jehož aktéry jsou zdejší sukničkář a podnikatel, nevěrná manželka lázeňského doktora a svobodná matka — to vše v čase vyhrocené kampaně před volbami starosty. Čtenář tu najde všechno, díky čemu se autorovy romány těší oblibě: sympatickou postavu „Velké Sovy“, napínavé pátrání, věrohodné postavy, zajímavé prostředí, ale i aktuální společenské otázky.


Kniha je moje první setkání se spisovatelem a taky s Velkou Sovou jak se Marii přezdívá. Rozhodně bych ráda sehnala i ostatní knihy kde se objevuje. Co se týče jednotlivých povídek, tak za nejslabší považuji "Životní dílo ..." kde je vrah víceméně jasný už po pár odstavcích. Mnohem lépe je na tom povídka "Před potopou" kde se odkrývají staré záležitosti, trochu jako seriál Odložené případy. Jednoznačně nejlepší je poslední povídka, která mnou rezonovala ještě hodně dlouho. Ráda bych napsala více, ale nechci spoilerovat..

Hodnocení databáze: 83%
Počet stran: 272
Kniha v pořadí: 33

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..