Anotace: Josef Maršálek je navzdory svému mládí velice úspěšný a světově proslulý cukrář. Dlouhá léta působil ve Velké Británii, kde dosáhl významného postavení ve slavném obchodním domě Harrods a vypracoval se na jednoho z nejrenomovanějších odborníků svého oboru.
Pomáhal také zakládat cukrářský podnik v Indii, cestoval a inspiraci hledal po celém světě.
Před pár lety se vrátil do Čech a snaží se zúročit své bohaté zkušenosti ve vlastním podniku, je porotcem populární televizní cukrářské soutěže, vyučuje, píše, peče, dál miluje život a těší se na každou jeho výzvu.
O tom, jak se naučil péct u svých babiček, jak začínal v Bathu, jak žil jako velký šéf neobyčejného provozu či jak narazil po návratu do Čech, vypráví v autobiografii doplněné mnoha fotografiemi i recepty.
Zkus biografii, říkala mi knihovnice. Tak jsem kývla a táhla domu tuhle těžkou knihu, kterou napsal člověk, o kterém jsem do té doby neslyšela. Pardon. Když knihovnice říkala "Ten je z Peče celá země" myslela jsem, že je to vítěz 🤷🏻.
Kniha je rozdělena do několika částí vždy doplněné o fotografie a recepty. Úvod a některé pasáže jsou až zbytečně podrobné a nešetří se tu ani jmény. Naopak některé zajímavé okamžiky byly osekány na minimum a člověk si může jen domýšlet. Z knihy tak pro mě například vyznělo, že v dětství byla pro autora maminka hrdinkou, zatímco v době kdy řešila problémy ji autor odřízl, nechal padnout na dno a raději kupoval kamarádům letenky aby za ním přiletěli. (Neříkám, že to tak bylo, ale vyznělo to tak). Podobných okamžiků je v knize více. Do dneška jsem si autora nevyhledala v žádném rozhovoru na kameru, těžko tedy soudit nakolik by mi byl sympatický, každopádně z psaného projevu na mě působí trošku arogantně. Nepochybuji, že ve svém oboru je špička a má být na co hrdý, já ale s jeho prezentací úspěchů a štědrosti v tomto podání nějak nesouzním.
Pokud ale milujete pečení a biografie vás baví, tak si ji určitě přečtěte 😉
Hodnocení databáze: 83%
Počet stran: 272
Kniha v pořadí: 88/2022
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý Váš komentář..