pátek 16. prosince 2022

Knihovnička: Frederik Backman - Životní terno

Anotace:  Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás. Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která maluje svou oblíbenou židličku na červeno, dvacetiletého mladíka leštícího pivní sklenici v milované hospodě, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil.

Někdo z nás dnes přijde o život, pokud se někdo jiný dobrovolně nevzdá toho svého. Ale nestačí pouze zemřít, protože život není jen to, co právě končí. Život je všechno to, co se stalo předtím.
Fredrik Backman umí mistrně vylíčit lidské pochyby a vnitřní démony, aniž ztrácí smysl pro humor. Toto vyprávění je mnohem smutnější než třeba Dickensova Vánoční koleda, ale i zde najdeme naději a možnost všechno napravit — i když za velmi vysokou cenu.



Knihovnice mi říkala "Je to temný a smutný, fakt to chcete číst před Vánocema?" Fakt chci, protože téma smrti je temný za každýho období. Knížka je úzká ani ne na hodinku čtení a přesto jí nic nechybí. Oproti jiným knihám s tématikou smrti tu je vykreslena jako žena v šedém pleteném svetru se kterou hlavní hrdina může mluvit a dostat odpovědi. Trochu mi to připomíná Vánoční koledu. Ač pro někoho tohle téma může být depresivní, já doporučuji knížku si přečíst, je tu toho spousta k zamyšlení.

Hodnocení databáze: 76%
Počet stran: 80
Kniha v pořadí: 119/2022

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..