úterý 26. listopadu 2013

Ježíšek?

Blíží se Vánoce. Pro někoho radost pro někoho stres a někomu je to nějak jedno. Třeba jako mě. O tom proč nějak Vánoce neprožívám si povíme třeba v dalším postu. Dneska mám ale otázku na Vás. Zní jednoduše, ale ještě předtím než zásadní otázku položím, Vám chci říct můj zážitek cca tři roky zpět.

Vypomáhala jsem známé v jejím obchůdku s balením dárků, kde byla ještě jedna slečna, říkejme jí třeba Jana. Balení dárků bylo v plném proudu, když si u pultu povídala zákaznice se svojí známou. Rozhovor byl na téma zda jejich děti věří na Ježíška. Paní prohlásila, že její dcera už dva roky ví, že Ježíšek neexistuje.



Prásk! Jana upustila nůžky na zem a strnula. Pátrala jsem po krvi, že se snad řízla, ale nic nevidím. Nakonec se rozpláče a uteče do skladu. Vyjevená jsem já, majitelka obchodu ale i zákaznice. Balík šoupnu k dodělání vedoucí a mažu za Janou. Najdu ji zahrabanou v koutě skladu a připomíná slzavé údolí. Opatrně sonduji co se stalo a když se mě zcela vážně se slzami v očích zeptá „Myslíš, že ta ženská mluví pravdu, že Ježíšek neexistuje?“ mám pocit, že mám asi halucinace. Teda nechápejte mě zle, ale já se opravdu nikdy nesetkala s někým kdo by ve dvaceti letech věřil na Ježíška.
Byla jsem ze všeho tak překvapená, že jsem ani nemusela nic předstírat. Začala jsem koktat, že nevím, že lidi toho napovídají a stejně nakonec ty dárky pod stromkem vždycky jsou. Janě to očividně stačilo a v klidu dokončila směnu. Na další už ale nepřišla a tak nevím, zda se doma dozvěděla pravdu nebo stále věří, že Ježíšek opravdu existuje.


Zeptám se Vás, v kolika letech Vám už bylo jasné, že Ježíšek zkrátka neexistuje? Klidně mi napište, jakou podobu podle Vás Ježíšek měl. Já si myslela, že dárky nosí ježek na svých bodlinách.

Vlastně mě na tuhle otázku přivedla nedávná debata s naší známou, která mezi řečí prohodila, že její desetiletý syn stále věří. Já osobně si nepamatuji, kdy jsem z tohohle švindlu vyrostla, ale nejspíš jsem to nikdy nijak dramaticky neprožívala. Nicméně psaní dopisu Ježíškovi jsem si udržovala až do maturity. Je to totiž nejsnadnější způsob jak rodině sdělit co by mi udělalo radost. Málokdy jsem skutečně pod stromkem našla to, co jsem si přála, ale za pokus to stálo.

Podle mého názoru děti přestávají na Ježíška věřit v průměru kolem osmého roku života. Je to jen můj odhad, nikde jsem to nehledala.


Určitě mi do komentářů napište Vaše zážitky s odhalením pravdy, a jestli Vás to mrzelo nebo to proběhlo bez emocí.

6 komentářů:

  1. Ty jo, to je zvláštní ve 20 věřit na Ježíška... No na jednu stranu mi to přijde roztomilý a vtipný, ale nechápu, že informaci o tom, kdo nosí dárky, nezjistila dřív :-D Že se třeba nebavila s kamarády o tom, co kdo kupuje rodičům, nebo si nedávali dárky mezi sebou. Nebo že ona sama dárky nikomu nekupovala... Leda že by si myslela, že ona je kupuje, zatímco jí je nosí Ježíšek :-D Nevím, no...

    Každopádně já si vůbec nevybavuju, kdy jsem na to přišla. U nás se ta tradice dlouho dodržovala, protože mám o 5 a o 7 let mladší sourozence, takže když já věděla, že dárky kupují rodiče, stále se kvůli nim předstíralo, že dárky přivezl Ježíšek. Máma vždycky po večeři zmizela pod záminkou, že jde pro cukroví nebo tak něco, zazvonila v obýváku, tak rychle vlezla do špajzu, jako že ona nic a šlo se rozbalovat :-D Teď už jsou pro mě Vánoce spíš otrava, abych pravdu řekla. Máma je řeší kolik měsíců dopředu v tom smyslu, že je všude bordel a ona všechno bude MUSET uklízet, že neví co nám koupit, tak dostaneme peníze (přitom by se stačilo zeptat, já si toho přeju tolik!), já taky nevím, co koupit, protože nikdo nic nepotřebuje a furt kosmetiku kupovat taky nechci... Těším se, až budu slavit Vánoce samostatně ve vlastní domácnosti s partnerem a třeba i s dětmi, doufám, že to bude lepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to taky nepochopila jak dlouho mohla žít v takové iluzi. Vždyť se o tom mluví všude, co kdo nakupuje, každý chce radu a ona jakoby žila v nějaké bublině kam se tahle informace nedonesla. Jinak moje mamka taky věčně řeší úklid a mytí oken a utírání prachu na místech kde snad ani prach být nemůže. Nechápu smysl mytí oken v mrazu, ale když z toho mají pak lepší pocit tak ať si to užijí. Občas mi přijde, že některé ženy ten úklid nafukují do zbytečných rozměrů a dělají jako když se uklízí jen na Vánoce. Já si třeba letos přála knížku od Dana Browna Inferno a máma mi řekla, že to neumí vyslovit tak ať si ji dojdu koupit sama, že mi dá peníze. Knížku jsem si koupila a už jsem ji začala číst po cestě z knihkupectví, takže si ji sice pod stromkem rozbalím, ale už to nebude taková radost.

      Vymazat
    2. Zvláštní, no :-)) Věřím, že to pro ni muselo být zklamání.

      Jinak joo, ať si to maminy užijou, ale bohužel ta naše tím otravuje život a náladu všem okolo. Je akorát vzteklá, že to nestíhá a stejně to nebude nikdy dokonalé. Přitom je to blbost. Když se uklízí normálně během celého roku, jako že u většiny lidí asi jo, tak nechápu, proč je honit zrovna před Vánoci. A ne třeba o Velikonocích :-D

      Tu knížku bych si taky přála aspoň prolistovat, zítra jedu do Prahy, tak se po ní kouknu - díky za tip :-) Překvapení to už pro tebe sice nebude, ale je přece super, že dostaneš to, co sis přála, ne? U někoho to rodiče vyřeší penězi v obálce a je to...

      Vymazat
    3. Moje máma taky nadává, že jí prý nikdo nepomůže a že nic nikdy nestihne! Tuhle uklízecí akci pořádá i na Velikonoce a pak ještě v průběhu letních prázdnin (to patrně asi kvůli příchodu Cyrila a Metoděje). Ano dostanu co jsem si přála, ale už je mi pak líto to i balit. Já bych jednou chtěla o Vánocích zažít překvapení jako když jsem byla malá. Naposledy jsem měla překvapení před šesti lety kdy jsem si přála přívěsek s pavoukem z nějakého toho kamene. Stál asi 700 a chodila jsem se na něj koukat opravdu dlouho a pak mi mamka říká tak si pro něj dojdi dám ti peníze. Jdu tam a bum oni ho nemají. Paní mi řekla, že si ho koupila nějaká drobná blondýnka. Celá uřvaná že tu krásu (líbí se asi jen mě) nemám jsem jela domu a za dva měsíce na mě čekal pod stromkem. V krabičce od krému z oriflamu aby to bylo jo hodně velký překvápko.

      Vymazat
    4. Mamka ještě prodavačku "podplatila" aby mi nalhala, že si to koupil někdo úplně cizí. To bylo snad poslední Vánoční překvapení. Ale letos se docela těším, protože jsem se se sestrou složila mamce na dárek a tak očekávám, že bude mít mega radost. Jestli ne tak to opravdu snad obrečím a Vánoce zruším i s tím úklidem :-)

      Vymazat

Děkuji za každý Váš komentář..