sobota 14. prosince 2013

Jak prožívá Vánoce moje mamka

Nedávno jsem objasnila, proč mě Vánoce nechávají klidnou. Dneska Vám povím jak si Vánoce užívají ostatní členové rodiny. Zejména mamka stojí za článek, protože tátovo zvednutí nohou když mamka kolem jede s vysavačem by mi článek nepokrylo.


Moje mamka je sváteční uklízecí maniak, ne, že by se u nás v průběhu roku neuklízelo to ne, ale jakmile se v kalendáři objeví Velikonoce, Státní svátky nebo Vánoce spustí se u nás zvláštní uklízecí mód. Tedy hlavně v hlavě mojí mamky.

- Sváteční Vánoční uklízení vypuká  třetí týden v říjnu kdy moje vystresovaná mamka vyběhne na půdu a začne vše přerovnávat, zametat a smýčit. Najde krabice se stromkem a ozdobami, které připraví na kraj místnosti ke dveřím.
- Čtvrtý týden v říjnu vletí do sklepa a otře prach na zavařovacích sklenicích a srovná dříví do komínku, když zbude čas postaví i hrad z uhlí (trochu nadsázka).
- První týden v listopadu začne komandovat zbytek rodiny a rozdělovat úkoly, které se sice snažíme splnit, ale stejně to nikdy není podle jejich představ.
- Druhý týden v listopadu začne v nočních hodinách poletovat v kuchyni a postupně nastrká do myčky veškeré nádobí, které nikdy nepoužíváme a zabírá jen místo. V mezičase začíná zadělávat těsto na cukroví.
- Třetí týden se umývá celá sbírka tátových půllitrů je jich cca 400 a všechny se musí na Vánoce třpytit. Pokračuje pečení asi desátého druhu cukroví a komandování ostatních členů rodiny. 
- Čtvrtý týden v listopadu je mrazák, sklep i půda plná krabic s cukrovím, ale neustále se peče další. V mezi čase moje milá mamka se sedmi šrouby v kotníkách levé nohy skáče jako kočka ze štaflí na židli myje okna a věší záclony, které v mezičase vyprala a ještě stačí řvát na nebohou pračku, že se s tím loudá.
- Je první týden v prosinci a nastává zdobení oken, bytu a stromečku. Máma svým jekotem zburcuje půl vesnice, protože krabice se stromkem udělala PUF a zmizela ode dveří na půdě kde ji zanechala třetí týden v říjnu. 
- Druhý týden v prosinci na nás máma promluví jen ve chvílích kdy se dožaduje aby už konečně někdo pověsil tu gerlandu na trám v obýváku a navěsil na ní ty ozdoby. Cukroví máme už dopečené a máma chodí kontrolovat krabice, zda neujídáme.
- Třetí týden v prosinci je máma rudá vzteky, že stále nemám umyté okno v pokoji a aby se uklidnila a hodila do pohody jde si utřít po celém domě prach.
- V týdnu Štědrého dne máma rezignuje a smíří se s tím, že to okno prostě neumyju. Za trest nedostanu po večeři zmrzlinový pohár. Táta dostane přes ruce za sežrané čokoládové bonbony ze stromečku a brácha nesmí večer do hospody, protože sežral krabici rumových koulí.
- Den před Štědrým dnem máma vydrhne podlahu pomalu zubním kartáčkem a na záchodovou mísu pověsí Vánoční světýlka (zase nadsázka).
 Je Štědrý den a mamka v 5:20 začíná zpívat Vánoční koledy. Vaří polévku, dělá bramborový salát a na všechny řve ať nic nejíme, jinak jediná prasátka, která uvidíme budou naše odrazy v zrcadle. Mamka snese cukroví z půdy a seřve všechny, za sežrání tří krabic vanilkových rohlíčků.Při večeři je naštvaná, že nechci kapra a ani její salát (prostě mámin salát mi nechutná, vždy si beru od babičky a místo kapra mám řízek). Zabije mého bratra pohledem za zvednutí se od stolu. Vytkne mi mou barvoslepost při výběru svíček na adventní věnec. Při rozbalování dárků se zlobí za trhání papírů – hodí se na příští rok, že. Po rozbalení dárků je  hodinu v klidu a usmívá se. V devět hodin večer sedne ke stolu a začne si organizovat čas na další Vánoce.
- Následující dny po Štědrém dnu je vytočená, že nikdo nejí cukroví. Aby se uklidnilazačne utírat prach, vytírat ve sklepě (zase nadsázka) a rovnat knížky v knihovně podle abecedy – bude přece ten Silvestr!

A co uklízecí mánie u Vás doma? Máte to někdo stejně jako já ?


1 komentář:

  1. Ježkovy voči, to jsem si myslela, že moje máma je nejhorší vánoční uklízecí maniak na světě a ono ne :-D :-D Super článek! :-D Mě nejvíc štve asi to, že před Vánocemi každého seřve, když ují 5 kousků cukroví, a po Vánocích je zas naštvaná, že to nikdo nežere a vyhrožuje, že příští rok neupeče nic a bude to :-D Jinak uklízecí mánie je její věc, my ostatní členové rodiny se do toho vůbec neangažujeme. Nevidím důvod, proč jednou v roce mýt nikdy nepoužívané nádobí (jako u vás :-D), nebo nějaké vystavené blbosti na poličkách.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý Váš komentář..