pondělí 6. ledna 2014

Antikoncepce a mé zkušenosti

Když v září 2013 zveřejnila Lenka z blogu U sedmikrásky svou zkušenost s vysazením antikoncepce, dušovala jsem se v komentářích, že já bych to neudělala.  Ale nebudeme předbíhat a vezmeme to od začátku.


Kdy a proč jsem antikoncepci začala brát?

První antikoncepci jsem si nechala předepsat až v 18 letech. Dřív jsem se bála na gynekologii jít a nebýt nehody kdy jsem potřebovala zázračnou pilulku abych neotěhotněla snad bych tam ani nešla. Jako první jsem začala užívat Pramino a hodně jsem si ji pochvalovala. Užíváním jsem přišla o nesnesitelné bolesti, při kterých jsem nebyla schopná opustit postel. Zmizelo mi akné a já se konečně nemusela stydět chodit po ulici.


Jaké antikoncepce jsem vyzkoušela?

Za osm let používání antikoncepce jsem ji změnila celkem šestkrát. Je to celkem děsivé, při představě že bývala spolužačka ji užívá stejnou dobu a má teprve druhou.

18 – 19 let Pramino


20 – 22 let Milligest


23 let Lindynette, Yasminelle, Pramino




24 let Pramino

25 let Bellara


Z výše vyjmenovaných mi nejvíce sedla Pramino a Milligest. Ovšem nasazení Lindynette mi docela převrátilo život vzůru nohama. Nesouhlasím s tím, že po antikoncepsi se nepřibírá na váze. Já měla od šestnácti až do dvaadvaceti stálou váhu 53 kilo. Po nasazení Lindynette jsem během pouhého měsíce vyšplhala z 53 kilo na 65 kilo a to jsem jedla ještě méně než obvykle, protože se dostavilo nechutenství, závratě a bolest v prsou. Gynekolog mi antikoncepci vyměnil za Yasminelle ale nic se nezměnilo. Kila rostla dál a vedlejší účinky také. Nakonec mi vrátil Pramino a teprve po dvou měsících užívání se váha zastavila. Nabrala jsem až na neuvěřitelných 74 kilo během čtyř  měsíců.
Po té co bylo Pramino stáhnuto z prodeje jsem dostala Bellaru, která podle gynekologa dlouhodobě odbourává tuky a zabraňuje růstu váhy. Váha se mi skutečně nehýbala. Ani nahoru ani dolů. Zato jsem měla velké výkyvy nálad, které mají podpis i pod  rozpadnutím mého vztahu.

Vysazení a jaké to přineslo změny?

V říjnu loňského roku jsem se rozhodla antikoncepci vysadit. Na dítě už věk mám a tak by to zase taková pohroma nebyla. Od vysazení uběhl již nějaký čas a musím říct, že taková změna to zase není.
Splasklo mi tělo. Možná to zní vtipně ale už nemám tak široká stehna, vyvalené břicho a hurá už mě neškrtí podprsenka. Ztratila jsem 5 kilo a cítím se líp. Nevyjíždím tolik na okolí. Dělají se mi častěji uhříky, ale už ne v tak ohromném množství. Cyklus mám pravidelný hned od začátku. Boleti mám, ale jen malé. V porovnání s tím jaké jsem měla jsou tyhle procházkou v růžovém sadu. Začala jsem se v noci budit a celkově mám pořád pocit chladu, ale i tak si myslím, že vysazení antikoncepce mi spíše víc dalo než sebralo.
Možná nebýt článku od Lenky, který mi tak pořád hlodal v hlavě tak pořád baštím prášky, ale možná taky ne. Nicméně právě článek od Lenky byl prvním impulzem dál antikoncepci vale.

Díky Leni!


4 komentáře:

  1. Jé, tak tos mě moc potěšila tímhle článkem! :) Jsem ráda, že je ti líp po všech stránkách :) :*
    Osobně se bez HA cítím jako nový člověk, hlavně tedy po psychické stránce :)
    Jinak ten váhový přírůstek byl u tebe tedy hodně velký! Obzvlášť, když jsi byla celý život štíhlá a zvyklá na jinou postavu, musel to být šok.
    Fakt nechápu, jak někdo může tvrdit, že po HA se přibere jen díky tomu, že člověk má větší chuť na jídlo a tudíž se přežírá. Já jsem tenkrát, když jsem ji začala brát, vyloženě nepřibrala na kila, ale narostl mi velký zadek (resp. se rozšířil) a udělala se mi děsná celulitida. A taky jsem se nepřežírala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že znám tvůj blog a najdu tam užitečné věci. Dost se toho změnilo co jsem prášky přestala baštit a řekla bych že je mi líp.

      Vymazat
  2. já vám přeju, že je vám bez ní lépe i ty schozená kila ti závidím, ale já bohužel pilulky papat musím, když ne, vytvořesí se cysty a musím na operaci, bohužel už mám nějaké ty operace za sebou.. takže buďte štastné, že se můžete svobodně rozhodnout, jestli ji brát nebo ne.
    já když jsem neměla přášky, kvůli nemoci jsem při menstruaci nemohla choditjak mě bolelo břicho a jaké jsem měla křeče, celých 10dní jsem nemohla spát a silné jsem to měla celých 10dní.. no děs.. akdyž jsem neměla své dny, měla jsem bolesti, které jsem měla způsobené cystama a nemohla jsem nic, bolela mě i chůze a hloupé vstávání ze židle..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, že Vás tak zlobí zdraví. Jinak ty bolesti si umím představit, ale díky bohu už u mě nejsou tak velké jako dřív. To jsem měla ten divný pocit že prorazím hlavou zeď nebo že začnu běhat po stěně. Nechápu proč ženy musí mít v životě tolik bolesti.

      Vymazat

Děkuji za každý Váš komentář..