úterý 29. března 2022

Knihovnička: Anne Frank - Zadní dům

Anotace: Deník v dopisech si Anne Franková vedla od 12. června 1942 do 1. srpna 1944. Psala si ho jen pro sebe až do chvíle, kdy na jaře 1944 vyslechla z vysílání londýnského Rádia Oranje projev nizozemského exilového ministra školství. Vyzýval, aby lidé po skončení války shromáždili a zveřejnili všechna svědectví o utrpení nizozemského lidu za německé okupace. Jako příklad uvedl mimo jiné deníky. Pod dojmem tohoto projevu se Anne Franková rozhodla, že po válce vydá knihu. Základem k ní měl být její deník.



 Zadní dům nebo taky Deník Anne Frankové. O příběhu židovské dívky, která se s rodinou a dalšími lidmi schovávala v zadním domě než byl jejich úkryt vyzrazen, slyšel asi každý.

Číst cizí deník je opravdu zvláštní, ještě děsivější je, když víte, že najednou skončí a o jeho vydání se zaslouží autorčin otec, který se jako jediný vrátí z koncentračního tábora. Osobně jsem měla raději části kde Anne rozepisuje své myšlenky, touhy a pochybnosti než části popisující hádky nebo historky z běžného dne v úkrytu.

Po dočtení jsem si pustila i film, který zachycuje děj před ukrýváním, ale i čas v koncentračním táboře a návrat otce domů. Prohlubuje tak celkový dojem z knihy. Takže pokud na čtení moc nejste, tak koukněte alespoň na film.

Hodnocení databáze: 85%
Počet stran: 304
Kniha v pořadí: 29/2022

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý Váš komentář..